Hoe Backflush Je Jouw Espresso Machine: Een Stap-voor-Stap Gids

Blog auteur
Auteur

Gerda Klanten

Datum

30 January 2023

your-image
5 min

Welkom bij de complete gids voor het backflush van uw espresso machine! Het onderhouden van een espresso machine is van cruciaal belang voor het verkrijgen van een perfecte espresso elke keer en om je espresso machine schoon te houden. Backflush is daarom een vereiste stap bij een espresso machine schoon maken. Daarnaast is het ook een belangrijke stap in het onderhoud van uw machine, het is een proces waarbij het interne watercircuit van de machine wordt gereinigd. In deze gids zullen we de betekenis van backflush uitleggen, waarom het zo belangrijk is en stap voor stap door de benodigde materialen en de stappen gaan om uw espresso machine te backflush. Laten we beginnen!

 

Wat is Backflushen?

Backflush is een proces waarbij het interne watercircuit van de espresso machine wordt gereinigd door water en reinigingsmiddel door de zetgroep te pompen. Dit proces helpt om eventuele vervuiling en aanslag te verwijderen die zich tijdens het gebruik van de machine hebben opgehoopt.

Voor het backflushen kunnen alleen espresso machines met een driewegklep worden gebruikt. Als het zetproces klaar is, gaat de driewegklep, een klein ventiel, open, laat de waterdruk van de koffie los en giet het in de lekbak. Wij gebruiken deze drukontlasting tijdens een backflush om reiniger in de zetcomponenten te blazen.

 

Waarom is Backflushen zo belangerijk?

Het regelmatig backflush van uw espresso machine is essentieel om de kwaliteit van de espresso te waarborgen. Vervuiling en aanslag in het watercircuit kunnen de smaak van de espresso beïnvloeden en zelfs leiden tot het vastlopen of stukgaan van de machine. Daarom is het belangrijk om regelmatig te backflush om de prestaties en levensduur van uw machine te optimaliseren.

“Achterstallig onderhoud kan leiden tot schade aan de machine, dit word vaak niet gedekt door de garantie”

Hoe vaak moet ik Backflushen?

Het is de moeite waard om elke dag of twee dagen door te spoelen met water, maar de espresso machine backflushen met reinigingsmiddel is slechts om de 1-3 weken nodig, afhankelijk van het gebruik. Een druk café kan dagelijks doorspoelen met reinigingsmiddel, maar thuis is dit niet nodig.

 

Materialen die nodig zijn voor het backflushen:

  • Blindfilter
  • Schone doek
  • Reiniging middel voor espresso machines
  • Schaaltje of kom

Om uw espresso machine backflush uit te voeren raden we de volgende twee producten aan:

puly caff poeder

Puly Caff Poeder

€11,50

Bekijk product

Ascor Express Poeder

Ascor Express Poeder

€9.95

Bekijk product

 

Zo doe je een backflush:

Stap 1: Zet de machine aan en laat deze op temperatuur komen.

Stap 2: Haal uw filtermandje uit de portafilter en plaats een terugspoelschijf. Deze schijf kan een filtermand zijn zonder gaten (ook wel blinde mand genoemd) of een rubberen schijf die over de gaten van een single shot filtermand past.

Stap 3: Wanneer u Puly Caff gebruikt schep je ongeveer 0,5 theelepel terugspoelmiddel in het mandje. Wanneer u Ascor gebruikt open 1 zakje.

Stap 4: Plaats het portafilter terug in de zetgroep en zet de pomp aan.

Stap 5: Na ongeveer 20 seconden wordt de pomp heel stil. Dit komt doordat de druk nu wordt opgebouwd. Wanneer de druk is opgebouwd (stil), zet u de pomp uit.

Stap 6: U hoort dan een "whoosh" geluid als de reiniger wordt opgeblazen in de zetgroep, door de driewegklep en leegloopt in de lekbak. Herhaal dit proces totdat het schuim dat uit de lekbak komt schoon is normaal gesproken is dat ongeveer met 5-10 keer.

Stap 7: Verwijder de portafilter en spoel de reiniger uit de hendel. Plaats de portafilter weer in de machine en spoel nog een paar keer terug met alleen water.

Stap 8: Verwijder tenslotte de hendel en zet de pomp een paar keer aan en uit om de resterende reiniger uit de zetgroep te spoelen.

 

Aanbevelingen voor het onderhouden van de kwaliteit van de espresso machine

Het is belangrijk om altijd het juiste reinigingsmiddel voor uw specifieke machine te gebruiken, aangezien dit invloed heeft op de prestaties van de machine en de smaak van de koffie. Raadpleeg de handleiding van uw machine of neem contact op met de fabrikant om het juiste reinigingsmiddel te identificeren.

Reinig regelmatig, afhankelijk van de hoeveelheid gebruik van de machine. Als u de machine regelmatig gebruikt, is het aan te raden om het een keer per week te reinigen. Als de machine minder vaak wordt gebruikt, kunt u het eens per maand reinigen.

Verwijder tijdig resterende stoffen en vervuiling uit het watercircuit, zoals koffieresten en kalkaanslag. Dit zorgt voor een betere prestatie van de machine en verbetert de smaak van de koffie.

Benieuwd naar wat er nog meer belangerijk is bij het onderhouden van je espresso machine? Bekijk dan de blog hier onder voor een compleet onderhouds overzicht voor jouw espresso machine.

 

Suggesties om veelvoorkomende fouten bij backflushing te vermijden.

Voer de stappen zorgvuldig en in de juiste volgorde uit. Zorg ervoor dat u de stappen volledig begrijpt en u zich comfortabel voelt met het uitvoeren van elke stap voordat u begint met backflushing.

Gebruik niet teveel reinigingsmiddel om overbezinking te voorkomen. Overbezinking kan het watercircuit van de machine beschadigen en de prestaties negatief beïnvloeden. Volg de aanwijzingen van de fabrikant op het reinigingsmiddel voor de juiste hoeveelheid.

Zorg ervoor dat de machine goed is afgespoeld en droog is voor gebruik. Dit vermindert de kans op bacteriële groei en verbetert de smaak van de koffie.

Volg deze aanbevelingen en suggesties om het proces van backflushing te vergemakkelijken en een succesvolle reiniging van uw espresso machine te waarborgen. Het onderhouden van uw espresso machine is belangrijk voor de prestaties en de levensduur, dus investeer de tijd.

 

Conclusie

Backflushing is een zeer belangrijke stap in het onderhoud van uw espresso machine. Het zorgt ervoor dat de machine schoon en vrij is van ophoping van koffiedeeltjes en melkresten, die anders kunnen verharden en vervelende smaken en geuren kunnen veroorzaken in uw koffie. Het is daarom van cruciaal belang om regelmatig te backflushen om uw espresso machine optimaal te laten functioneren en de levensduur te verlengen.

We hopen dat deze complete gids over het backflushen van uw espresso machine u heeft geholpen bij het begrijpen van het belang en de stappen van dit onderhoudsproces. We willen u aanmoedigen om regelmatig te backflushen om ervoor te zorgen dat uw machine in topconditie blijft en u kunt blijven genieten van de beste espresso's. Het is ook belangrijk om te onthouden dat backflushen slechts één aspect is van het totale onderhoud van uw espresso machine en dat regelmatig schoonmaken en inspecteren van andere onderdelen ook belangrijk is.

We hopen dat u veel succes zult hebben bij het backflushen van uw espresso machine en we zijn altijd beschikbaar om u te helpen met verdere vragen of begeleiding. Als u nog verdere hulp nodig heeft bij het onderhoud van uw espresso machine, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons of de fabrikant. Het is ook aan te raden om de handleiding van uw espresso machine te raadplegen voor specifieke instructies en aanbevelingen. Onthoud altijd dat het onderhouden van uw espresso machine niet alleen zorgt voor een betere espresso-ervaring, maar ook voor de duurzaamheid en levensduur van uw machine.