Onderhouds Schema voor jouw Espresso Machine: De Complete Gids

Blog auteur
Auteur

Gerda Klanten

Datum

03 February 2023

your-image
7 min

Een espresso machine is een onmisbare tool voor veel koffiezaken en thuisbarista's, en het onderhouden van je espresso machine zorgt ervoor dat ze nog jarenlang heerlijke espresso shots blijven produceren. Het regelmatig onderhouden van uw machine is essentieel om te zorgen dat deze blijft werken zoals het hoort. In deze blog bespreken we de belangrijkste onderhoudstaken die je moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat je machine in topconditie blijft.

 

Een espresso machine is een complex en geavanceerd apparaat, en regelmatig onderhoud is van groot belang om ervoor te zorgen dat deze blijft werken zoals het hoort. De belangrijkste factoren die bijdragen aan het verval van espresso machines zijn slechte reinigingspraktijken, gebrek aan regelmatig onderhoud en blootstelling aan hard water. Het is belangrijk om deze factoren in de gaten te houden om te voorkomen dat ze tot problemen leiden en uw machine aan vervanging onderhevig is. In deze guide zullen we kijken naar goede gewoontes om uit te hanteren. Daarnaast zullen we ook kijken naar welk onderhouden je wanneer moet uitvoeren aan de machine.

 

Belangrijke gewoontes bij het gebruik van je espresso machine:

  • Veeg de stoomstaaf altijd af na gebruik. Je moet de stoomstaaf ook voor en na gebruik doorspoelen. Dit voorkomt verstoppingen door droge melk en ophoping van bacteriën.
  • Spoel de kop van de groep voor elke ronde espresso's: oliën van de koffie en oud vuil kunnen ongewenste smaken toevoegen aan je shots. Nog een rede om dit elke keer te doen voordat je je koffie zet is dat het water in de zetgroep warmer is dan de ketel. Hierdoor brand je koffie aan als je hem zet. Door de zetgroep even door te laten spoelen stabiliseert de temperatuur zich.
  • Houd je poetsdoeken vers. Vervang ze wanneer ze vies zijn. Hierdoor blijft je portafilter en andere zaken netjes schoon en gaan er geen bacteriën in zitten. Zorg ervoor dat ze op hoge temperatuur en met wasmiddel worden gewassen.

 

Dagelijks onderhoud aan je espresso machine

Een belangrijk aspect van het onderhoud van je espresso machine is dagelijks onderhoud. Dit omvat een aantal eenvoudige stappen die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat jouw machine in optimale conditie blijft en altijd de beste espresso's produceert. Dagelijks onderhoud omvat onder andere het water backflush, schoonschrobben van de zetgroep en het schoonmaken van het stoompijpje. In deze sectie zullen we deze stappen nader bekijken en uitleg geven over hoe je deze uit kunt voeren.

Water backflush

Het uitvoeren van een water backflush is een andere belangrijke stap in het dagelijkse onderhoud van uw espresso machine. Dit proces helpt om de koffiekanalen en -druppelaars schoon te houden, en voorkomt dat er koffie- of melkresten achterblijven die op den duur tot problemen kunnen leiden. Om een water backflush uit te voeren doe je eenvoudig je blind filter in de portafilter en laat je 3 a 4 keer het water voor ongeveer 10 seconden lopen waardoor alleen een beetje door kan spoelen.

Schoonschrobben van de zetgroep

Het is verstandig om aan het einde van de dag met een zetgroep borstel langs de zetgroep te gaan. Dit zorgt er voor dat alle koffie resten niet blijven hangen en gaan ophopen. Het is namelijk van belang dat ten aller tijden de “screen” waar het water door heen gaat schoon is. Dit zorgt voor een egale extractie en een betere smaak.

Stoompijpje schoon maken

Afhankelijk van hoe veel melkdrankje je zet is het aangeraden om in ieder geval elke dag het stoompijpje goed door te laten stomen. Hierdoor blijft er geen melk in het pijpje dat aankan koeken. De gaatjes van het stoompijpje kunnen dan ook niet verstopt raken.

 

Onderhoud espresso machine elke 1-3 weken

Naast dagelijks onderhoud, is het ook belangrijk om je espresso machine regelmatig te onderhouden. Een interval van 1-3 weken is aan te bevelen, afhankelijk van de hoeveelheid gebruik van de machine. Tijdens dit onderhoud kan je jouw machine grondig reinigen en inspecteren om ervoor te zorgen dat alles in goede werkende staat is. Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud elke 1-3 weken is backflushen, reinigen van het stoompijpje en de portafilter.

Backflushen

Backflushen is het proces waarbij water door de machine wordt gespoeld, zonder koffie, om eventuele resten en verontreinigingen te verwijderen. Het is belangrijk om de machine grondig te reinigen, inclusief het verwijderen van de zetgroep en het schoonmaken van de onderdelen. Klik op de blog hier onder om meer te weten te komen over het backflusen. Wij leggen daar stap voor stap uit hoe je dit moet doen.

Reinigen van het stoompijpje

De eenvoudigste manier om je stoompijpje te reinigen is met een speciaal schoonmaak middel dat hier voor ontwikkeld is. Bijvoorbeeld Puly milk liquid, doe eenvoudig een klein beetje in je melkkan en laat de tip er kort in zitten, spoel door en klaar.

De eenvoudigste manier om je stoompijpje te reinigen is met een speciaal schoonmaak middel dat hier voor ontwikkeld is. Bijvoorbeeld Puly milk liquid, doe eenvoudig een klein beetje in je melkkan en laat de tip er kort in zitten, spoel door en klaar. Spoel altijd alle onderdelen die met dit product in contact komen, zodat er geen smaakoverdracht plaatsvindt en u de productie start met onderdelen van de melkleiding die elke keer absoluut brandschoon zijn. Hierdoor zal hij altijd op volle kracht blijven werken en de best mogelijke textuur creëren.

 

Onderhoud elke 6 maanden

Naast regelmatig onderhoud elke 1-3 weken, is het ook belangrijk om je espresso machine elke 6 maanden grondiger onderhoud te geven. Dit helpt om de levensduur van de machine te verlengen en problemen te voorkomen. Tijdens dit onderhoud kan je onder andere de volgende stappen uitvoeren:

Schoonmaken van de molen

Het is belangrijk om regelmatig jouw koffiemolen schoon te maken, zodat deze soepel blijft werken en de koffie de juiste smaak en aroma behoudt. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel zoals urnex grindz voor koffiemolens en een zachte borstel om het maalwerk te reinigen.

Controleer het filter

Controleer regelmatig het waterfilter in je machine, en vervang het indien nodig. Een vervuild of verouderd filter kan namelijk leiden tot problemen met de kwaliteit van de espresso. Zorg ervoor dat je het juiste type filter voor jow machine gebruikt, volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

 

Jaarlijkse onderhoud espresso machine

Naast regelmatig onderhoud elke 6 maanden, is het ook belangrijk om uw espresso machine één keer per jaar een grondig onderhoud te geven. Dit zorgt voor een langere levensduur van de machine en voorkomt problemen. Tijdens dit onderhoud kan je onder andere de volgende stap uitvoeren:

Zetgroepdichtingsring en scherm

Controleer en vervang eventueel de zetgroepdichtingsring en het scherm in de zetgroep. Dit onderdeel is belangrijk voor een juiste werking van de machine en voor de kwaliteit van de espresso. Gebruik altijd originele onderdelen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Wij zijn er mee bezig om zo veel mogelijk onderdelen op voorraad te hebben zodat je dit eventueel ook zelf thuis kan doen.

 

Enkele tips voor het onderhouden van je espresso machine

  • Gebruik NOOIT afwasmiddel op de onderdelen van je machine die in contact komen met koffie. Afwasmiddel kan residu achterlaten dat oliën aantast en afbreekt (daar is het voor bedoeld). Aangezien de heilzame smaken in koffie grotendeels gebaseerd zijn op olie - is het laatste wat u wilt iets dat deze oliën afbreekt.
  • Het is raadzaam een snelle spoeling van de groep te doen (met de portafilter verwijderd) na het trekken van elk shot. Dit vermindert de opbouw van verontreinigingen. Zeer waardevol als je niet minstens een paar keer per week reinigt met een espressoreiniger.
  • In het algemeen geldt: hoe minder een machine gebruikt wordt, hoe vaker hij gereinigd moet worden. Ik weet dat dit contra-intuïtief klinkt - maar een machine die voortdurend wordt gebruikt, zal ook regelmatig worden gespoeld, waardoor de tijd dat oliën en verontreinigingen kunnen "koken" in oppervlakken wordt verkort.
  • Ten minste eenmaal per week moet je jouw portafilter en in een oplossing voor koffiereiniging dompelen.
  • Spoel je machine na elke zetbeurt schoon met water.

 

Conclusie

In dit blog hebben we besproken hoe je jouw espresso machine regelmatig moet onderhouden om de levensduur te verlengen en problemen te voorkomen. Dagelijks onderhoud zoals water backflush, schoonschrobben van de zetgroep en het schoonmaken van het stoompijpje zijn belangrijk om de machine in topconditie te houden. Elke 1-3 weken moet u uw machine grondiger onderhouden, door bijvoorbeeld te backflushen en te reinigen. Elke 6 maanden moet u de molen schoonmaken en het filter controleren. En één keer per jaar moet u de zetgroepdichtingsring en het scherm vervangen. Door deze regelmatige onderhoudsstappen uit te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw espresso machine op elk moment in topconditie is en u kunt blijven genieten van een heerlijke espresso.